Fixing GPS and Speed Indicator on a FalconZero F170HD Dashcam

Standard

At the end of December 2015 I started riding with a dashcam in my car. The first dashcam was a TaoTronics Car Dash Cam HD 1080P Wide Angle with G-Sensor WDR Night Mode 2.7″ Screen, which had excellent video quality but earlier this year the battery finally gave out completely and as a result it kept losing settings including the time and date.

In April of this year I decided to repace it with a FalconZero F170HD dashcam. The dashcam has some additional features including a GPS attachment, which the camera uses to generate and save GPS information about each drive as well as displaying the current speed. I’ve managed to record a number of videos worth saving with these devices.

I don’t leave the camera powered when I’m not driving my car (the main reason the battery in the first dashcam died) and this camera also lost all settings a couple of times but strangely enough one of those settings seems to have impacted the speed indicator. It also looked like the GPS itself didn’t seem to be working as the GPS icon was showing an error on the display.

Despite ensuring that the GPS option was set to ON I was still unable to get the speed to display. I even tried checking the GPS attachment connection but nothing seemed to work.

Then suddenly, when I changed the Auto Update Time from off to the correct GMT offset for my area the GPS functions started working again. The speed indicator showed the correct value and the GPS icon was showing that it was enabled. The additional benefit is that since it’s getting the time directly from the GPS signal I no longer have to worry about manually setting the date and time again, whenever the unit is without power for a night or two.

Falcon Zero